Ką reikėtų žinoti apie putojantį vyną? Pirmiausia tikriausiai reikėtų pradėti nuo jo gamybos. Putojančių vynų gamyba vyksta naudojant vynuogių vyno, cukraus ir mielių mišinį. Jis antrinės fermentacijos metu yra brandinamas specialioje talpoje ir maždaug po trisdešimties parų virsta putojančiu vynu. Būtent minima antrinė fermentacija ir skiria putojantį vyną nuo gazuotų vyno gėrimų.

Visi putojantys vynai turi tam tikrą cukraus kiekį. Pagal tai jie skirstomi į saldų, pusiau sausą, sausą ir briuto vynus. Briutas, saldus, sausas, pusiau sausas vynas nurodo vyno saldumą. O pavadinimai „Cava“, „Asti“, „Franciacorta“ ir kiti pavadinimai nusako vyno gamybos būdą ir kilmės regioną.

Mažai apie vynus nusimanantys žmonės dažniausiai gali įvardinti baltą vyną, raudoną neputojantį vyną arba šampaną. Minint pastarajį pavadinimą, dažnai norima pasakyti, jog tai yra putojantis vynas. Deja, šampanas ir putojantis vynas skiriasi tiek savo kilmės šalimi, tiek gamybos būdu, tiek skoniu, tiek kaina. Tik Šampanės regione pagaminti gėrimai turi teisę vadintis šampanu. Kituose regionuose pagaminti putojantys gėrimai išskirtinai vadinami putojančiais vynais. Tik jokiu būdu nereikia nuvertinti jų kokybės ir skonio. Neretai gero putojančio vyno butelis kainuoja ne mažiau nei šampanas. Pakalbėsime apie juos detaliau.

Cava“ putojantis vynas – iš Ispanijos Katalonijos regiono kilęs gėrimas. Šis putojantis vynas pirmą kartą buvo pagamintas devynioliktame amžiuje ir neretai lygiuojasi į šampano sėkmę. „Cava“ putojantis vynas turi saugomą geografinę nuorodą, nurodančią, jog jis kilęs išskirtinai tik iš Ispanijos.

Kalbant apie itališkus putojančius vynus, reiktų paminėti „Prosecco“ pavadinimą. Šis vynas yra itin gaivaus skonio. Įdomiausia tai, jog kai kuriose šalyse, sakykim, Didžiojoje Britanijoje, šis putojantis vynas parduodamas didesniais kiekiais nei šampanas. Didelį šio gėrimo populiarumą lemia ir tai, jog visuomet šalia putojančio „Prosecco“ vyno butelio ne vienoje prekybos vietoje rasite ir nealkoholinio šio pavadinimo gėrimo butelį. Tai puiki alternatyva tiems, kurie negali gerti alkoholio, tačiau vakarėlyje mielai pakelia vyno taurę. „Prosecco“ laikomas aperityvu, tačiau jis mielai geriamas ir vakarienės metu prie įvairiausių patiekalų. Beje, dėl paprastesnio gamybos būdo šis putojantis vynas yra pigesnis nei „Cava“ arba šampanas. Tačiau žinovai teigia, jog skoniu niekuo nenusileidžia kitiems pamėgtiems ir ne itin pigiems putojantiems vynams. Paminėsime dar vieną šio pavadinimo putojantį vyną: „Valdo Prosecco“. Kaina nedidelė, o skonis nuostabus.

Kalbant apie vynus, nepaminėti Prancūzijos būtų neatleistina. Iš Prancūzijos kilęs „Grant Cavalier“ putojantis vynas nuo pat saulėtuose vynuogynuose prinokusių uogų surinkimo ir vyno fermantacijos pagal devyniolikto amžiaus Charmat technologiją iki išpilstymo į butelius yra labai populiarus mūsų šalies vyno pirkėjų tarpe. Galbūt tokį jo populiarumą lemia tai, jog „Grant Cavalier“ galima įsigyti ir saldaus, ir sauso, ir pusiau sauso ar net briuto saldumo vyno. Vadinasi, pasirinkimas prieinamas visiems skoniams.

Pabaigai norime paminėti, jog mūsų šalies žmonės linkę mėgautis vynu, skirtu konkrečiai progai. Sakykim, Kalėdų laikotarpiu labai populiariu tampa AB „Anykščių vynas“ gaminamas „Žiemos vynas“. Beje, šis vynas dažnai kitose šalyse sutinkamas „Glintvein“ pavadinimu.